Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Parní čištění pro začátečníky: Jak vytěžit z úklidu maximum? Poradíme!

15.12.2021

V předchozím díle našeho obsáhlého seriálu „Parní čištění pro začátečníky“ jsme si vysvětlili, kdy se parní čističe Ariete obejdou bez chemických detergentů a kdy je naopak vhodné podpořit jejich sílu a účinnost zmíněnými prostředky. Dnes se pro změnu podíváme na to, jak parním čističům usnadnit práci a vytěžit z úklidu maximum tzv. na „první dobrou“.

Nejsilnější čisticí prostředek? Pára!

Málokdo tuší, že pára je tím vůbec nejsilnějším čisticím prostředkem. Je navíc ekologická, ekonomická a účinná, což ocení i domácnosti s chlupatými mazlíčky nebo menšími dítky. V kombinaci s vysokým tlakem a teplotou zbaví parní čističe povrchy až 95 % virů a bakterií.

Pokud bychom parní čističe Ariete porovnali s běžným vysavačem, pak zjistíme, že vysavač zbaví povrchy jen asi 56 % prachových částic. Aby byl nicméně úklid ve společnosti parních čističů maximálně účinný, je potřeba jim vytvořit ideální prostředí a sem tam maličko pomoct.

Jak na podlahové krytiny?

S parními čističi Ariete zvládnete uklidit a vydesinfikovat nejen plovoucí a laminátové podlahy, ale též kachličky, koberce i další druhy podlahových krytin. Aby byl výsledek dokonalý, je dobré čištěnou plochu vysát a až pak použít parní čistič. S drobky, chuchvalci chlupů nebo vlasy si totiž tihle inovativní pomocníci neporadí. U zašlých nebo odolných fleků na koberci je pak potřeba postižené místo pořádně napařit a dočistit dalšími podpůrnými prostředky.

Jak na odolné skvrny a zašlé spáry?

Ačkoli kombinace tlaku, vysoké teploty a páry odstraní naprostou většinu skvrn na „první dobrou“, občas se mohou vyskytnout situace, s nimiž si ani ty nejmodernější parní čističe neporadí. Řeč je například o zašlých spárách nebo těžko odstranitelných skvrnách, na které je potřeba vytasit se se silnějším kalibrem.

Abyste parnímu čističi usnadnili námahu, použijte k čištění běžný čisticí prostředek, který nastříkáte na spáru či skvrnu a necháte působit. U některých modelů parních čističů existuje i speciální nádržka, kam čisticí prostředek přímo nalijete. Odolnou skvrnu (třeba na závěsu, pohovce nebo jiné textilii) můžete též namočit do vody a nechat pár hodin bez povšimnutí. Poté použijte parní čistič (kachnu nebo multifunkčního pomocníka), který si se skvrnou už hravě poradí.

A co plísně?

Podobný proces můžete aplikovat i při odstraňování nepříjemných plísní. V tomto případě ale zvolte speciální prostředek určený přesně pro tuto příjemnost. Až poté použijte parní čistič Ariete, který povrch zbaví posledních zbytků nečistot a spolehlivě ho vydesinfikuje.

Pošlete článek známému