Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Parní čištění pro začátečníky: Čisticí prostředky a parní čističe

V předchozím díle seriálu „Parní čištění pro začátečníky“ jsme si vzali „na paškál“ odolnou špínu a skvrny, usazeniny a fleky, které na první pohled vypadají, že se jich jen tak nezbavíme. Dnes se podíváme na to, jak parním čističům s odstraňováním odolných skvrn pomoci chemickými prostředky a kdy je použití chemie na místě.

Pár slov úvodem

Kdo při úklidu jednou vyzkouší páru, jen těžko se vrací k běžnému úklidu ve společnosti kbelíku a houbičky nebo hadříku. Pára je totiž tím nejefektivnějším a nejúčinnějším čisticím prostředkem. V kombinaci s vysokým tlakem a teplotou nemá konkurenta. Přesto je potřeba parním čističům Ariete v některých případech pomoci čisticími prostředky. Kdy to dává smysl a kdy je to zcela zbytečné?

Na běžný úklid není chemie potřeba

Pokud se s parními pomocníky Ariete věnujete běžnému úklidu domácnosti, chemické detergenty zde prakticky pozbývají smyslu. Ariete parní čističe totiž pracují s kombinací vody v plynném skupenství (párou), vysokou teplotou a tlakem, takže představují efektivní a přirozeně ekologický čisticí prostředek.

Pokud bychom chtěli porovnat účinnost parních čističů Ariete třeba s obyčejným vysavačem, pak zjistíme, že zatímco vysavač zlikviduje jen asi 56 % prachových částic, parní čistič jich zabije více než 95 %. Veškeré viry a bakterie jsou navíc odstraněny již při prvním kontaktu!

Skutečnost, že parní čističe nepotřebují k hygienickému a efektivnímu úklidu chemii jistě ocení i domácnosti, které obývají domácí mazlíčci nebo menší dítka. Chemické látky totiž působí na děti stejně jako na kteréhokoli dospělého s tím rozdílem, že organismus dítěte se vyvíjí a je tak náchylnější k případným komplikacím (např. alergie, vyrážky, dýchací obtíže apod.) 

Kdy se bez chemie neobejdete?

Existují ovšem i situace, kdy to bez chemie tak úplně nepůjde. Typickým příkladem je třeba plíseň v koupelně nebo na stěnách, která už při čištění vyžaduje silnější a agresivnější kalibr. Podobná situace je též u zažrané špíny nebo těžko odstranitelných skvrn, se kterými si běžný parní čistič nemusí poradit.

V tuto chvíli můžete použít jakýkoli chemický detergent, s nímž máte dobrou zkušenost. Pokud máte doma parní čistič se speciální nádobkou na saponát, jednoduše do ní zvolený prostředek nalijte a část stříkněte na špatně odstranitelnou skvrnu nebo plíseň. V opačném případě použijte čisticí prostředek pouze na zmíněnou skvrnu nebo hůře odstranitelnou špínu. Parní čistič si s ní poradí jedna radost.

Co vás čeká dál?

Teď už víte, že někdy existují situace, kdy je potřeba parním čističům pomoci. Pokud se vám dnešní článek líbil, nezapomeňte si přečíst i další články ze série "Parní čištění pro začátečníky", v nichž se příště podíváme na to, jak vytěžit z parních čističů maximum!

Související produkty

Pošlete článek známému