Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Parní čištění pro začátečníky: Spuštění parního čističe krok za krokem

Dnešním článkem, v němž si prozradíme, jak nastavit a spustit dva oblíbené parní čističe Ariete, pokračujeme v sérii příspěvků o parním čištění (nejen) pro začátečníky, které nabízí flexibilní možnosti údržby domácnosti i dalších prostor. To vše při zajištění hygienické nezávadnosti a optimálním využívání zdrojů. Pořídili jste si svůj první parní čistič? Poradíme, jak na jeho spuštění krok po kroku!

Ariete Parní mop 10v1 4164 

Prvním pomocníkem, jehož obsluhu si na následujících řádcích představíme, je model Ariete 10v1 – parní mop, s jehož pomocí zvládnete úklid nejrůznějších podlahových krytin v bytě, domě, garáži, ale třeba i herně nebo dalších prostorách, kde je kladen vysoký důraz na čistotu a hygienickou nezávadnost.

A jak parní mop spustit? Jako první odviňte napájecí kabel ze spotřebiče. Připravte si nálevku a odměrku, s jejíž pomocí nalijete do zásobníku přesně 350 mililitrů čisté vody (jedna a půl odměrky). Zaklapněte víko zásobníku, spotřebič připojte do sítě a otočte knoflíkem nastavení páry.

Jakmile se rozsvítí kontrolka, spotřebič je zapnutý a začíná nahřívat tekutinu. Po několika sekundách začne ze spotřebiče vycházet slabá pára, což signalizuje, že je spotřebič připravený do akce a vy můžete jednoduše regulovat intenzitu páry dle povrchu a jeho znečištění.

U citlivých povrchů (například laminát, dřevo, parkety apod.) nastavte intenzitu parního čističe na nižší výkon a páru případně během čištění upravujte dle potřeb. Nyní je Ariete 10v1 připraven k použití. Jedna nádržka vystačí na zhruba 15 – 18 minut nepřetržitého čištění.

Jakmile voda v nádržce dojde, o čemž vás budou informovat mírné vibrace a vyšší hluk, spotřebič odpojte od zásuvky, nalijte do něj další várku vody a počkejte, než se nahřeje. Jakmile úklid dokončíte, přepněte knoflík regulující páru do pozice OFF, odpojte od elektřiny, vylijte zbytek vody a po zhruba pěti minutách, kdy bude spotřebič chladnout, ho můžete složit a uklidit.

Ariete Multifunkční čistič Xvapor Deluxe 4146

Pokud jste si pořídili multifunkční parní čistič Ariete Xvapor Deluxe s bohatým příslušenstvím pro dokonalý úklid celé domácnosti, jistě vás bude zajímat, jaký je rozdíl v prvním spuštění mezi ním a výše uvedeným modelem Ariete 10v1.

I zde je potřeba naplnit zásobník čistou vodou, z níž se postupně začne tvořit pára. K tomu vám poslouží nálevka s odměrkou, kterou zásobník naplníte a zašroubujete. Nyní si můžete vybrat požadovaný nástavec, který nasadíte na pistol spotřebiče a zacvaknete, čímž ji bezpečně zajistíte.

Dalším krokem je zapojení spotřebiče do elektrické zásuvky a jeho zapnutí. To, že je spotřebič zapnutý, zjistíte podle rozsvícení kontrolek zapnutí/vypnutí a připravenosti páry.

Jakmile se kontrola páry po několika minutách vypne, spotřebič je připravený k úklidu. Neznepokojujte se, pokud se během úklidu kontrolka znovu rozsvítí. Jde pouze o signalizaci toho, že spotřebič dosáhnul požadovaného tlaku.

Abyste zabránili nežádoucímu vypuštění páry, přesuňte pojistku zdola nahoru. Jakmile budete chtít páru vypustit, použijte opačný způsob. Pokud ze spotřebiče kape voda, je dobré kondenzovanou páru upustit do nádoby a až pak se vrhnout na samotné čištění.

Intenzitu páry můžete nastavovat průběžně během celého čištění a citlivosti povrchů, které zbavujete nečistot. Jakmile úkol dokončíte, vypusťte přebytečnou páru a spotřebič vypněte. Následně ho můžete odpojit od elektrické zásuvky a vyčistit nástavce, včetně zásobníku na vodu.

Líbil se vám dnešní článek? Doporučujeme sledovat i další články ze série "Parní čištění pro začátečníky", v nichž si příště představíme úklid nejrůznějších druhů podlahových krytin ve společnosti inovativních parních čističů Ariete.

Pošlete článek známému