Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Domácí pizza - recepty, triky a chyby, kterým se vyhnout

Pizza. Chutná nám k obědu i k večeři, ale nejvíc nám všem chutná pravá italská pizza s nádechem moře, slunce a léta. Pro Italy je pizza stavem mysli a spolu s těstovinami se stala velmi populárním jídlem na celém světě. Požitek z jejich chutí však nespočívá jen v zakousnutí a vychutnání si každého sousta: snem mnoha z nás je připravit si domácí pizzu tak dobrou a jemnou, na jakou jsme zvyklí v těch nejlepších pizzeriích.

Tento sen se může stát skutečností díky pizza peci od italské firmy Ariete, se kterou upečete pizzu už za 4 minuty. Naučme se spolu, jaké má být správné těsto na perfektně upečenou domácí pizzu a jakým nejčastějším chybám se ve fázi přípravy vyhnout.

Domácí těsto na pizzu: ingredience a příprava

Mouka, voda, sůl, olej a droždí. Existuje jen málo jednoduchých receptů, které ohromí přátele a celou rodinu. Pizza představuje skutečný okamžik radosti, když se setkáme s přáteli a rodinou u stolu, abychom společně strávili čas u chutného jídla. Ať už je nízká a křupavá, nebo vysoká a měkká, pizza ví, jak nalákat dospělé i děti a dá se na ní pochutnat při každé příležitosti. Právě pro získání té autentické chuti a pravosti si ji často chceme vyrobit doma. Abyste ji připravili přesně takovou, jaká se podává v Neapoli. I u domácích receptů je třeba mít na paměti tři základní body: pizza musí být lehká, chutná a zároveň snadno stravitelná.

Pak pochopíte, že tajemství přípravy dobré pizzy jako v pizzerii je celé v těstě. Pokud není kvalitní, jen těžko dokážeme vyrobit špičkovou pizzu.

nejlepší těsto na pizzu

Recept na pravou italskou domácí pizzu:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g manitoba mouky
  • 300 ml přírodní minerální vody
  • 15 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžičku cukru
  • 8 g soli
  • 8 g droždí

Před zpracováním těsta je důležité mouku prosít, aby se nevytvořily hrudky. Smíchané mouky vysypte na desku na válení - nebo alternativně do mísy - vytvořte ve středu kráter a vylijte do něj olej. Droždí rozpustíme v malém množství vlažné vody spolu s lžičkou cukru, přidáme ho k mouce a po přidání soli začneme míchat. Zároveň pomalu přiléváme zbytek teplé vody, dokud směs není hladká, kompaktní a dostatečně měkká. Pokud používáte robota, těsto bude hotové, až se začne odlepovat od stěn mísy.

Těsto necháme kynout v misce přikryté potravinovou fólií, nutně na teplém a suchém místě, alespoň 5 nebo 6 hodin. Směs následně rozdělte na více částí po cca 250g a nechte ji kynout při pokojové teplotě další hodinu. Vybereme bochníky a roztáhneme je rukama, vyhýbáme se používání válečku a snažíme se získat kulatý tvar, a to bez přílišného zploštění hran. Teď můžeme bloudit fantazií a dochutit pizzu tak, jak ji máme nejraději, třeba rajčaty a mozzarellou nebo šunkou a žampióny.

Chyby, kterých se při přípravě domácí pizzy nedopustit

Umění připravit domácí pizzu však vyžaduje určitá malá opatření. Existuje několik běžných chyb, které mohou ohrozit konečný výsledek i přes dodržování správného receptu. Nejběžnější je pořadí, v jakém se ingredience vkládají: ve fázi míchání je nezbytné přidat nejdříve droždí, a pak sůl, protože sůl částečně inhibuje droždí a zpomaluje kynutí. Také není vhodné přidávat hodně droždí na urychlení kynutí, lepší je použít menší množství a nechat těsto dlouho kynout, klidně i 24 hodin. V neposlední řadě, pro měkkou a křupavou pizzu, je třeba těsto vždy přikrýt ve speciální nádobě nebo potravinovou fólií, aby se nevytvořily kůrky, které by mohly narušit rovnoměrnou hmotu.

Jak funguje pizza pec od Ariete?

Teď, když víme, jak připravit dokonalé těsto musíme ještě upéct náš výtvor. Nic nemůže být jednodušší a rychlejší! - jako s pecí na pizzu od Ariete. Tento vzácný pomocník pro všechny milovníky pizzy, vybavený vysoce kvalitní žáruvzdornou kamennou deskou o průměru 32 cm, umožňuje pečení s pěti různými stupni pečení až do maximální teploty 400 stupňů. Rychlé pečení při vysoké teplotě vám umožňuje napodobit stejnou metodu jako při pečení v pecích na dřevo a už za 4 minuty získáme dokonale upečenou domácí pizzu.

Dobrou chuť.

Pošlete článek známému