Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Kámen na pečení pizzy – proč je nenahraditelný při přípravě domácí pizzy

Pizza je symbolem Itálie. Je oceňována po celém světě pro svoji chuť a všestrannost. Příprava pizzy je umění, které chceme-li mít dokonalý výsledek, může být náročné i v dnešní době. Moderní technologie, materiály a inovativní řešení, která se ve světě cateringu objevují stále více, dávají přípravě pizzy nový rozměr. Mezi ně patří i použití takzvaného žáruvzdorného kamene, který naleznete v mnoha troubách nejnovější generace – včetně těch z rozsáhlého sortimentu Ariete. Žáruvzdorný šamot na pečení pizzy výrazně zlepšuje konečný výsledek i při domácí přípravě. Čtěte dále a zjistěte více o vlastnostech žáruvzdorného kamene, jak jej používat a jeho výhody. Dozvíte se také jak jej čistit správným způsobem, aby neztratil své jedinečné vlastnosti.

Žáruvzdorný kámen: co to je?

Žáruvzdorný šamot, který se běžně používá v peci na pizzu, je v podstatě kámen na pečení, který zlepšuje kvalitu pečení kynutých výrobků. Obvykle se používá k eliminaci menšího výkonu domácí trouby v porovnání s profesionálními pecemi na pizzu. Pečící plochu má vyrobenou z materiálů, jako je hlína, malta a cordierit nebo dalších, které podporují cirkulaci tepla. Jak již bylo zmíněno, je obzvláště užitečný při přípravě pizzy, ale i kynutého chleba a dezertů, protože přesně napodobuje podmínky jako v tradiční peci na dřevo.

Jeho jedinečná schopnost pohlcovat vlhkost a zároveň akumulovat teplo a následně ho homogenně rozvádět při udržování velmi vysoké teploty jsou nezbytnými a rozhodujícími vlastnostmi pro optimální pečení. A nejen to, přírodní šamotové žáruvzdorné jádro se postará dlouhodobě udržovat absorbovanou teplotu a chladnutí je naopak velmi pomalé. Úspora času je značná. Ariete vytvořila mini troubu, která má maximální teplotou 400 stupňů a 5 úrovněmi pečení. Je jednoznačně tím nejlepším pomocníkem pro přípravu domácí pizzy na vysoké úrovni. Křupavá pizza je hotová již za 4 minuty. 

Jak funguje pec na pizzu: jak jej používat?

Už víme, co je to žáruvzdorný kámen, který asi nejvíc známe jako kámen na pizzu. Podívejme se na jeho plnohodnotné využití. Obecně platí, že v klasických pečicích troubách by měl být kámen umístěn na středním roštu. Před pečením pizzy vložíme kámen do vypnuté trouby a až pak troubu zapneme, aby se nahříval na požadovanou teplotu – jinak riskujeme jeho poškození. Kámen potřebuje čas, který se pohybuje od 30 do 60 minut, aby dosáhl ideální teploty na pečení pizzy: teprve potom můžeme přistoupit k samotnému pečení. Příprava pizzy bude trvat 5 až 10 minut a po upečení je třeba vypnout troubu a počkat, až kámen úplně vychladne, až poté jej přemístíme a očistíme.

Tento typ pečení nepřináší žádné extrémní komplikace, možná kromě delší doby přípravy. Přesto jsou na trhu moderní mini trouby, díky kterým je to ještě jednodušší a bezprostřednější. Pec na pizzu Ariete vylepšuje svůj výkon vysoce kvalitní plotnou ze šamotu o průměru 30 cm, která vám umožňuje optimálním způsobem péct nebo ohřívat pizzu. Rychlé pečení při vysoké teplotě vám umožňuje přiblížit se stejné metodě pečení v peci na dřevo a již za 4 minuty získáte perfektní domácí pizzu s dokonalou křupavostí a zhnědnutím. Dvě praktické dřevěné lopatky, které jsou součástí balení, můžeme použít také k položení pizzy na horký kámen a její pohodlné vyjmutí hned po upečení.

Jak čistit kámen na pizzu?

Materiály, ze kterých je žáruvzdorný kámen vyroben, nevyžadují specifické úpravy v rámci čištění, které by bylo třeba provést po každém použití. Je však dobré mít na paměti několik malých opatření, aby nedošlo k poškození, vzhledem k tomu, že mluvíme o dost křehkých materiálech. Jedná se o obzvláště porézní materiál, nedoporučuje se používat velké množství vody, jakož i používání oleje nebo čisticích prostředků, které by mohly mít škodlivé účinky na kámen a zhoršit kvalitu pečení.

Obecně je návod na čištění a údržbu pizza kamene jednoduchý a stručný. Po vychladnutí povrchu musíme odstranit případně zbytky jídla kartáčem a špachtlí a následně rychle otřít mokrou, ale dobře vyždímanou drsnější stranou houbičky. Pokud stopy jídla zůstávají, lze je odstranit pomocí soli a nakonec navlhčeným hadříkem ve vodě a bílém octě. Některé skvrny mohou zůstat na kameni, ale nijak neovlivní kvalitu pečení.

Pošlete článek známému