Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Úklid u alergiků: Jak na prach a roztoče

22.11.2023

V domácnosti s alergiky by měla platit jasná pravidla – a to se týká zejména úklidu. Čistý domov totiž sehrává při snaze zmírňovat příznaky alergií hlavní roli. Při léčbě takové alergie totiž platí jeden základní princip: Zmírnit expozici alergenů. A to všech.

Neustále kýcháte, svědí vás pokožka nebo dokonce trpíte vleklými atopickými ekzémy? Čeká vás dlouhá cesta k odhalení a řešení problému. A mnohdy se ani po desítkách vyšetření neodhalí pravá příčina. Těch mohou být totiž stovky: roztoči, prach, pyly, plísně, ale i potravinové alergeny. Jedinou ověřenou cestou je čistý a hypoalergenní domov.

Kde není prach, není alergie

Prach jako takový není tím největším rizikem. To opravdové nebezpečí se skrývá mezi jeho částečkami. Právě prach na sebe totiž váže ty největší spouštěče alergií, kterými jsou plísně, prachoví roztoči, pyly, zvířecí alergeny (šupinky kůže, srst, mikroskopické stopy výkalů apod.). Už je vám asi jasné, že setřít prach suchým hadříkem asi stačit nebude. Tak se totiž obsah rozvíří a alergeny se po bytě spíš rozvíří. Ani běžné vysávání není úplně ideální.

Lapače prachu? Ne, díky

Abyste zbytek života nestrávili úklidem, přizpůsobte svou domácnost novým podmínkám. Zbavte se všeho, na čem jen ulpívá prach a nemá žádnou hodnotu. Uvidíte, že se vám bude volněji dýchat nejen kvůli alergiím. Omezte počet koberců i textilí tam, kde nejsou skutečně potřeba. Vyměňte pokrývky za ty hypoalergenní a vybírejte takové, které lze prát na vysoké teploty. Nezapomínejte ani na to, že v ložnici, kde spí alergik, by měli mít hypoalergenní ložní sady vsichni, jinak se roztoči dál množí a vy se příznaků nezbavíte.

100% hypoalergení i bez chemie

Na to, abyste se zbavili všech roztočů, prachu a plísní nepotřebujete armádu čisticích prostředků. Stačí čistá voda přeměněná na páru. Výzkumy prokázaly, že parní čištění dokáže zlikvidovat až 99 % všech alergenů – a to jak z povrchů, tak z hlubších vrstev tkanin, matrací a čalounění. Parní čističe si nechala patentovat – a dlouhá léta patent držela – italská společnost Ariete. A dodnes vyrábí jedny z nejúčinnějších a nejspolehlivějších strojů. Pro domácnost s alergiky je vhodný takový, který má příslušenství pro čištění jak podlahy, tak různých dalších ploch.

Jak to vlastně funguje?

Parním čističem lze v domácnosti ošetřovat silně znečištěné plochy plné mastnoty, kterou účinně rozpouští, poradí si i s plísní v koupelně a dokáže rozpustit i jiné nečistoty. Díky tomu, že nejde o takzvané čištění “na sucho” nevíří prach a zároveň díky horké páře při samotném čištění zahubí všechny roztoče a choroboplodné zárodky. Na citlivější plochy nebo podlahy můžete použít povlaky z mikrovlákna, na odolnou špínu zase různé trysky nebo kartáčky. Výsledkem bude vždy hygienicky čistý, dezifikovaný a voňavý domov, v němž se vám bude volně dýchat.

Využijte vánoční slevu 25% na všechny parní čističe na e-shope www.ariete.cz. V košíku zadejte promo kód “ODMENA25CZ” a vychutnejte si ekologický úklid domácnosti. 

Pošlete článek známému