Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Milovnice sýrů testuje nový výrobník sýrů B-cheese od Ariete

Nikdy jsem se netajila tím, že mým nejoblíbenějším jídlem jsou kvalitní italské těstoviny s dobrým sýrem, rajčatovou passatou a bylinkami. Když jsem se poprvé ocitla v Itálii, připadala jsem si skoro jako v ráji. Návrat zpátky do rodné kotliny byl ale tvrdý. Sehnat běžně v obchodě kvalitní a chuťově výrazné sýry, na které jsem si v Itálii poměrně rychle zvykla, bylo doslova nadlidským úkolem. Proto jsem byla z možnosti otestovat nový výrobník sýrů B-cheese od italského výrobce Ariete nadšená! Jak moje testování dopadlo? Tady je výsledek!
Ariete B-Cheesee

Čerstvé nebo pasterizované mléko?
Prvním úkolem bylo sehnat čerstvé mléko od nějakého lokálního farmáře. Chtěla jsem totiž porovnat, jak bude chutnat domácí sýr z pasterizovaného mléka, které seženete běžně v obchodech a jak to, které si vyrobím z mléka čerstvého. O registrovaných a schválených prodejcích čerstvého mléka v Česku informuje stránka Státní veterinární správy.

Jednotlivé prodejce lze jednoduše filtrovat podle typu závodu a kraje. Čerstvé mléko jsem sehnala ještě ten den. Jakožto městské dítě „odkojené“ obřími obchodními centry a panelákovou zástavbou jsem tohle nepasterizované mléko ochutnala vůbec poprvé. A musím říct, že mě svou plnou a smetanovou chutí příjemně překvapilo. Sýr z něj bude výborný!

Skladný pomocník, který se stane ozdobou kuchyně
Nedočkavě jsem se proto vrhla ke krabici s výrobníkem sýra B-cheese a začala vybalovat. Už na první pohled vás zaujme elegantní italský design, kterému dominují praktické rozměry i oblé tvary. Zelenobílá kombinace barev v člověku evokuje čerstvost a čistotu.

Součástí výrobníku jsou tři stohovatelné koše, díky kterým je tenhle pomocník neuvěřitelně skladný, což ocení zejména majitelé menších kuchyní. Na druhou stranu – design výrobku zapadne do většiny moderních kuchyní, takže je škoda schovávat ho někam do police nebo skříňky. Součástí balení je samozřejmě návod a malá špachtle sloužící k promíchávání sýra.

Jdeme na to!
Po pročtení návodu a zkouknutí několika videí na YT jsem dospěla k názoru, že výroba sýra bude docela složitá a časově náročná. Na domácí sýr si totiž musíte počkat několik hodin. Celý proces ale není náročný a výsledek stojí za to!

Třeba u základního čerstvého sýra trvá jeho výroba zhruba čtyři hodiny. B-cheese ale vyžaduje vaši asistenci pouze minimálně. Stačí stisknout tlačítko nebo sýr promíchat, případně vyndat z koše a nechat okapat. Vše ostatní zařídí tenhle inovativní italský pomocník.

Pro výrobu čerstvého sýra (recept č. 1 viz e-book) jsem zvolila farmářské čerstvé mléko, ve kterém bylo potřeba podle návodu rozmíchat 20 g soli. Po rozpuštění jednotlivých zrnek jsem osolené mléko nalila do koše na sýr a zmáčkla zvolený program. Výrobník sýra B-cheese mě po nějaké době upozornil zvukovým signálem a světelnou indikací na nutnost přidat do mléka syřidlo rozpuštěné ve vodě.

Můj tip: Syřidlo seženete ve specializovaných prodejnách a e-shopech nebo přímo na farmách. Aby se vám dobře dávkovalo, kupte si v lékárně injekční stříkačku (bez jehly, samozřejmě)

Teď bude mléko 90 minut odpočívat a vaši asistenci tak vůbec nepotřebuje. Po 90 minutách vám dá výrobník sýra B-cheese vědět, že mu opět chybíte. Přiloženou špachtlí rozkrájejte sýr na cca centimetrové kostky a opět nechte přístroj pracovat.  

Posledním krokem je vytáhnutí koše s téměř hotovým sýrem, který potřebuje trochu odpočinku. Jakmile z něj odkape přebytečná tekutina B-cheese vám dá vědět, že sýr je hotový a připravený ke konzumaci. Proces možná na první pohled vypadá složitě, ve skutečnosti jde o neuvěřitelně jednoduchý způsob, jak si vyrobit kvalitní sýr přímo u vás doma.

Ariete B-Cheesee

Závěrečné resumé a hodnocení
Kromě čerstvého sýra z farmářského mléka jsem vyzkoušela také výrobu měkkého sýra primosale s bylinkami a jogurtem, sýra caciottina se šafránem a roztíratelného krémového sýra z mléka, jogurtu a smetany. Všechny ostatní jsem už připravovala z pasterizovaného plnotučného mléka, které seženete běžně v obchodech. Z 1,5 mléka (jogurtu, příp. smetany), vyrobíte asi půl kilogramu čerstvého sýra.

Sýr z farmářského mléka mě překvapil smetanovou a plnou chutí. Sýry z pasterizovaného mléka, které koupíte běžně v obchodech, mi svou chutí přišly méně výrazné, přesto nesmírně výborné a chuťově velice osvěžující a čerstvé. Oproti běžně dostupným sýrům je to pořádná změna, kterou si vaše chuťové pohárky zamilují.

Ve finále si tak troufnu říct, že chuť podomácku vyrobeného sýra je stejně návyková jako jeho snadná a nesmírně intuitivní příprava. Pokud chcete svoje chuťové pohárky rozmazlit a potrpíte si na chuťově vyvážené a čerstvé suroviny, je výrobník sýra B-cheese od Ariete jednou z položek, kterou byste měli zařadit na svůj seznam „must have“.

Pošlete článek známému