Suroviny, které jsme potřebovali:INGREDIENCE:- 2l plnotučného mléka
- 3g kyseliny citrónové
- 0,5dl vody
- 50g smetanového jogurtu
- 5ml syřidla
- 10g soli
POSTUP:Kroky prováděné mimo spotřebiče:1. V salátové míse rozpusťte 10 g soli v 1 l vody.
2. Rozpusťte kyselinu citrónovou v 0,5 dl studené vody.
Kroky prováděné ve spotřebiči:3. Přidejte studené mléko s jogurtem do nádoby spotřebiče a dobře ho rozpusťte.
4. Během míchání mléka špachtlí přidejte všechen roztok kyseliny citronové a vložte koš na sýr.
5. Zapněte PROGRAM 4 "MOZZARELLA".
6. Rozpusťte syřidlo v 0,5 dl vody.
7. Při dosažení teploty 40 ° a rozsvícení indikátoru "DÁVKOVAČ", začněte míchat mléko špachtlí a přidejte syřidlo. Pokračujte v míchání 5 sekund a potom zastavte pohyb mléka jeho mícháním v opačném směru.
8. Potvrďte "OK", spotřebič přikryjte a nechte mléko srážet 1 hodinu.
9. Když zabliká indikátor "špachtle", odstraňte polovinu syrovátky pomocí naběračky a nařežte tvaroh na přibližně 4 cm kostky.
10. Potvrďte "OK" a počkejte 30 minut.
11. Když zabliká indikátor "špachtle", pomocí dodávané špachtle nebo metličky nařežte tvaroh na malé přibližně 1 cm kousky.
12. Potvrďte "OK" a pokračujte na 15 minut.
13. Když zabliká indikátor "VYBRAT" (šipka nahoru), opatrně vyjměte koš, nechte ho odtéci do nádoby v trvání 30 minut.
14. Když zabliká indikátor "RUČNÍ" (ručně), položte koš na sýr na pracovní stůl, pomocí naběračky vyměňte syrovátku ve spotřebiči za 1 l studené vody, aniž jste odpojili spotřebič a potvrďte "OK". Při výměně vody není nutné nádobu mýt, stačí ji vyprázdnit.
15. Rozdrťte tvaroh rukama na pracovním stole a nechte ho v koši na sýr.
16. Když zabliká indikátor "RUČNÍ" (ručně), voda dosahuje teploty 90 °. Ponořte koš na sýr s tvarohem na 3 sekundy a následně vyberte. Tento postup opakujte několikrát a po třetím pokusu začněte míchat pomocí dřevěného válečku. Pokračujte v ponořování a vyjměte ho tehdy, když dosáhne texturu žvýkačky a bude hladký a snadno zpracovatelný.
17. Ponořte sýr a ponechte ho ve vodě, postupně ho extrahujte pomocí vhodných nástrojů (např. Naběračky), abyste zabránili přímému kontaktu s horkou vodou a pokuste se ho zpracovat na vytvarování kulatého tvaru.
18. Po nakrájení, vložte mozzarellu do salátové mísy s vodou a solí. Následně přidejte led. Potvrďte "OK" pro ukončení programu: rozsvítí se indikátor "KONEC".
19. Mozzarella je připravena. Abyste předešli gumovitý efektu, nechte ji odpočívat v její tekutině a skladujte ji v lednici 4 - 5 dní.
I když se příprava sýra Mozzarella na první pohled zdá být trošku náročnější, nemusíte se toho bát. Většinu času jsme odpočívali a čekali dokud přístroj odvede práci za nás. Výsledný produkt nás velmi příjemně překvapil. Naší první Mozzarellou vyrobenou ve výrobníku sýra B-cheese od Ariette jsme obohatili čerstvě upečenou pizzu. Netrvalo dlouho a o pár minut bylo všechno fuč. Nyní je nám jasné, že se v nejbližších dnech budeme muset pustit do výroby dalšího sýra. Je to prostě návykové!