Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

OVĚŘENÉ: Připravte si i vy chutnou domácí Mozzarellu přímo u vás doma

Vždy jsme si přáli zjistit, co se vlastně skrývá za výrobou chutných domácích sýrů, bez kterých bychom si život uměli jen těžko představit. Možná si teď nejeden vegan řekl: "To tedy není nic pro mě ...", no výrobník sýra B-cheese ho určitě přesvědčí o opaku. Pro tentokrát jsme si ale řekli, že bychom rádi vyzkoušeli tvorbu klasické domácí sýra Mozzarella. Nastartovaly jsme tedy výrobník sýra, pustili naučný tutoriál a vyzbrojení odvahou jsme se pustili do její výroby. Zkuste to i vy a budete nadšeni!
Suroviny, které jsme potřebovali:
INGREDIENCE:
- 2l plnotučného mléka
- 3g kyseliny citrónové
- 0,5dl vody
- 50g smetanového jogurtu
- 5ml syřidla
- 10g soli

Ariete 615

POSTUP:
Kroky prováděné mimo spotřebiče:
1. V salátové míse rozpusťte 10 g soli v 1 l vody.
2. Rozpusťte kyselinu citrónovou v 0,5 dl studené vody.

Kroky prováděné ve spotřebiči:
3. Přidejte studené mléko s jogurtem do nádoby spotřebiče a dobře ho rozpusťte.
4. Během míchání mléka špachtlí přidejte všechen roztok kyseliny citronové a vložte koš na sýr.
5. Zapněte PROGRAM 4 "MOZZARELLA".
6. Rozpusťte syřidlo v 0,5 dl vody.
7. Při dosažení teploty 40 ° a rozsvícení indikátoru "DÁVKOVAČ", začněte míchat mléko špachtlí a přidejte syřidlo. Pokračujte v míchání 5 sekund a potom zastavte pohyb mléka jeho mícháním v opačném směru.
8. Potvrďte "OK", spotřebič přikryjte a nechte mléko srážet 1 hodinu.
9. Když zabliká indikátor "špachtle", odstraňte polovinu syrovátky pomocí naběračky a nařežte tvaroh na přibližně 4 cm kostky.
10. Potvrďte "OK" a počkejte 30 minut.
11. Když zabliká indikátor "špachtle", pomocí dodávané špachtle nebo metličky nařežte tvaroh na malé přibližně 1 cm kousky.
12. Potvrďte "OK" a pokračujte na 15 minut.
13. Když zabliká indikátor "VYBRAT" (šipka nahoru), opatrně vyjměte koš, nechte ho odtéci do nádoby v trvání 30 minut.
14. Když zabliká indikátor "RUČNÍ" (ručně), položte koš na sýr na pracovní stůl, pomocí naběračky vyměňte syrovátku ve spotřebiči za 1 l studené vody, aniž jste odpojili spotřebič a potvrďte "OK". Při výměně vody není nutné nádobu mýt, stačí ji vyprázdnit.
15. Rozdrťte tvaroh rukama na pracovním stole a nechte ho v koši na sýr.
16. Když zabliká indikátor "RUČNÍ" (ručně), voda dosahuje teploty 90 °. Ponořte koš na sýr s tvarohem na 3 sekundy a následně vyberte. Tento postup opakujte několikrát a po třetím pokusu začněte míchat pomocí dřevěného válečku. Pokračujte v ponořování a vyjměte ho tehdy, když dosáhne texturu žvýkačky a bude hladký a snadno zpracovatelný.
17. Ponořte sýr a ponechte ho ve vodě, postupně ho extrahujte pomocí vhodných nástrojů (např. Naběračky), abyste zabránili přímému kontaktu s horkou vodou a pokuste se ho zpracovat na vytvarování kulatého tvaru.
18. Po nakrájení, vložte mozzarellu do salátové mísy s vodou a solí. Následně přidejte led. Potvrďte "OK" pro ukončení programu: rozsvítí se indikátor "KONEC".
19. Mozzarella je připravena. Abyste předešli gumovitý efektu, nechte ji odpočívat v její tekutině a skladujte ji v lednici 4 - 5 dní.

Ariete 615

I když se příprava sýra Mozzarella na první pohled zdá být trošku náročnější, nemusíte se toho bát. Většinu času jsme odpočívali a čekali dokud přístroj odvede práci za nás. Výsledný produkt nás velmi příjemně překvapil. Naší první Mozzarellou vyrobenou ve výrobníku sýra B-cheese od Ariette jsme obohatili čerstvě upečenou pizzu. Netrvalo dlouho a o pár minut bylo všechno fuč. Nyní je nám jasné, že se v nejbližších dnech budeme muset pustit do výroby dalšího sýra. Je to prostě návykové!

Pošlete článek známému