Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Vyrobte si ty nejoblíbenější sýry doma! Máme pro vás tři recepty

Pokud patříte mezi vášnivé konzumenty nejrůznějších druhů sýrů, určitě nám dáte za pravdu, že sehnat v běžných obchodech opravdu kvalitní výrobek je často nadlidský úkon. Naštěstí existují moderní pomocníci, se kterými máte naprostou kontrolu nad složením sýrové pochoutky a ostatně také její chutí. Jedním z nich je výrobník sýra Ariete B-cheese, který zvládne vyrobit domácí jogurt, sýr nebo středomořské tzatziki.

Trocha teorie na úvod

Výrobník jogurtu a sýra B-cheese je „vychytávkou do domácnosti“ italského výrobce Ariete. Kdo by mohl vědět o výrobě lahodných sýrů víc než právě Ital? Samotný spotřebič vás hned na první pohled uhrane svými kompaktními rozměry, stejně jako příjemnou barevnou kombinací. Jeho součástí jsou tři stohovatelné koše, díky kterým je tenhle pomocník neuvěřitelně skladný, což ocení zejména majitelé menších kuchyní.

Jednoduše multifunkční

B-cheese dokáže vykouzlit celou řadu chutných sýrů, jogurtů nebo základů omáček a dressingů. Abyste měli přehled o tom, jaké sýry můžete s jeho pomocí ochutnat, připravili jsme pro vás tenhle e-book. A rovnou vybrali tři jednoduché recepty, které stojí za vyzkoušení! K přípravě sýrových pochoutek budete potřebovat jen několik základních ingrediencí a trochu volného času. Tak co? Jdeme na to?
Ariete B-Cheesee

Základní čerstvý bílý sýr

Potřebovat budete 1,5 litru mléka (ideálně toho nepasterizovaného od lokálních farmářů) 20 g jemnozrnné soli a 5 ml syřidla (koupíte ve „speciálkách“ a e-shopech s potřebami pro domácí výrobu sýrů).

Postup výroby čerstvého sýra je pak už velice jednoduchý. Mléko nalejte do nádoby, přisypte sůl a dobře rozmíchejte. Vložte koš na sýr a spusťte program č. 1. Ve chvíli, kdy zabliká indikátor „dávkovač,“ zamíchejte mléko špachtlí a přidejte syřidlo zředěné v 15 ml vody. Míchání zastavte v opačném směru a stiskněte tlačítko „OK“.

Teď se o sýr nemusíte hodinu a půl starat. Jakmile zabliká indikátor „špachtle,“ rozkrájejte sýr na cca centimetrové kostky a stiskněte opět tlačítko „OK“. Když uvidíte blikat indikátor „přidat“, opět stiskněte tlačítko „OK “.

Předposledním krokem je blikající indikátor se šipkou „vyndat,“ kdy koš vytáhnete, necháte okapat a opět stisknete tlačítko „OK “. Když zabliká indikátor „vyndat,“ opatrně vytáhněte koš, necháte ho okapat a stisknete tlačítko „OK “. Po dvou hodinách se na spotřebiči zobrazí indikátor „konec,“ a vy můžete (po vychlazení) sýr přemístit do lednice, kde vydrží klidně i pět dní.

Lahodná mléčná ricotta

Na tenhle čerstvý a lahodný sýr budete potřebovat 2 litry plnotučného nebo polotučného mléka (podle typu krémovitosti výsledné ricotty), 15 g jemnozrnné soli a 6 g kyseliny citronové.

Postup je velmi podobný výše uvedenému. Stačí mléko nalít do nádobky, přidat sůl, zamíchat a vložit košík na sýr. Tentokrát ale spustíte program č. 2. Jakmile mléko dosáhne požadované teploty, rozsvítí se indikátor „dávkovač“. Ten signalizuje nutnost přidat do mléka kyselinu citronovou, opět rozpuštěnou v 15 ml vody.

Následně se mléko se solí a kyselinou zahřeje na 90 ° a zanedlouho zabliká indikátor „vyndat“. Opatrně vytáhněte koš, stiskněte tlačítko „ok“ a nechte alespoň 30 minut okapat. Jakmile se rozsvítí indikátor „konec,“ nechte ricottu vychladit a následně ji přemístěte do ledničky, kde v pohodě vydrží tři dny.


Rychlý sýr bez syřidla

Nemůžete si dovolit na čerstvý sýr čekat a zapomněli jste koupit syřidlo? I na tyhle případy B-cheese pamatuje. Potřebovat budete 1,2 litru mléka, 625 g jogurtu a 5 g soli.

Začátek je stejný jako u výše uvedených receptů. Po nalití mléka a jogurtu do nádoby a přisypání soli opět zmáčkněte program č. 2. Tentokrát si nevšímejte indikátoru „dávkovač“ (vypnete ho stisknutím tlačítko „ok“).

Jakmile zabliká indikátor „vybrat,” vyjměte koš ven a stiskněte tlačítko „ok”. Po okapání uložte sýr do ledničky, kde ho můžete uchovávat po dobu pěti dnů.

Zaujaly výše uvedené recepty? Prohlédněte si také další, které jsou součástí našeho e-booku!

Pošlete článek známému