Možná si vzpomínáte na můj recept na růžové palačinky. V hravé barevnosti sem se rozhodl pokračovat a když se nám to už za okny pěkně zelená, zvolil sem si právě tuto barvu. Rád experimentuji, takže původně sem chtěl připravit zelené palačinky z medvědího česneku. Zásoby česnekového pesta se ale rychle míjí, tak sem svoje plány přehodnotil a rozhodl sem se pro špenátovou variantu. Ale pěkně po pořádku.
První kontakt s palačinkovačemPalačinkovač je dodávaný v krabici, která má charakteristický design celé řady Party Time a chuťové buňky začnou pracovat už pri pohledu na ni. Palačinkovač je chráněný polystyrenem a i celková hmotnost balení je překvapivě nízká, jedním z důvodů je, že palačinkovač výborně klame tělem. Dominantní červené prvky sice působí, že jsou kovové, ve skutečnosti je to ale kvalitní pevný plast. Balení též obsahuje dřevěnou stěrku na rychlé a jednoduché rozetření těsta po ploše palačinkovače a obracečku. Přístroj je jednoduché uskladnit, jelikož v dolní části se nachází prostor na uskladnění kabelu.
Příprava palačinekPalačinkovač je vybalený, sliny se sbíhají a syn netrpělivě očekává oblíbenou sladkou dobrotu. Jaké bude jeho překvapení, až zjistí, že dnes se budou podávat zdravé palačinky a ještě k tomu na slano.
Recept:- 100g hladké pšeničné / špaldové mouky
- 2 vejce
- 200ml mléka
- špetka soli
- olivový olej na opékání
V prvním kroku sem si rozmixoval špenát s mlékem. Použil sem taktéž přístroj od společnosti
Ariete – Blendy, který patří do řady „Orange“ charakteristické svou kompaktností, skladností a šikovností za dostupnou cenu. Malý stolový mixér rozhodně nezklamal, ale o něm víc jindy. Potom sem přidal ostatní suroviny. Těsto mám hotové, a tak zapojuji přístroj do elektřiny a regulátor teploty otáčím na maximum. Po pár minutách je přístroj připravený na pečení palačinek, což signalizuje zhasnutí jedné ze dvou kontrolek. Cvik s roztíráním těsta už mám díky testování palačinkovače od společnosti Russell Hobbs, a teda mi to jde od ruky. Po necelé hodince jsou palačinky z litru mléka hotové a připravené na plnění – připravil sem náplň z brynzy a bílého jogurtu, naservíroval a pozdní večerní hody mohly začít.
Palačinkovač vs. pánevNa trhu dnes máme širokou nabídku pomocníků na přípravu palačinek. Po mých zkušenostech jednoznačně upřednostňuji palačinkovač. Připravíte na něm jemnější a vláčnější palačinky (používám jedno těsto už roky) a při větším množství šetříte i čas, jelikož palačinkovače mají standardně plochu s průměrem 28-30cm. Dnešní testovaný patří k těm větším, teda 30cm. Nevýhodou je, že nemůžete dělat kulinářskou show v podobě vyhazování palačinek do vzduchu :) Neocenitelnou výhodou, pokud už máte větší děti je, že palačinky vám hravě připraví samy a ještě to budou považovat za zábavu. Hlavně ať jim to vydrží co nejdéle.
Už teď se těším na další testování a experimenty, s receptem a mými dojmy se nezapomenu pochlubit a do té doby dobrou chuť všem “palačinkomilům”.